Ljudi nisu dovoljno upoznati sa korund mineralom, ali su im vrlo dobro poznata dva kamena koja pripadaju toj porodici minerala – safir i rubin. Prvo ćemo se upoznati sa samim karakteristikama minerala korunda, a kasnije ćemo se potruditi da Vam dočaramo lepotu safira i rubina.

Naziv korund je izveden od sanskrtske reči ,,kurivinda“. Sastoji se od dva uobičajena hemijska elementa – aluminijuma i kiseonika. Korund je najtvrđi mineral odmah nakon dijamanta ali ipak sto četrdeset puta manje od dijamanta, ali opet s druge strane sedam puta tvrđi od topaza. Njegova trdoća zavisi od mesta porekla kao i od same boje kamena. Znamo da je safir tvrđi od rubina, ali isto tako postoji razlika u tvrdoći safira sa Mjanmara i Šri Lanke od onih iz regiona Kašmira. Iako trvd, ovaj mineral je veoma krh, pa bi se padom na tvrdu površinu mogao rasparčati.

Gel nails first appeared in the U.S. in the early 1980s, https://modelones.com
but were met with limited success. At the time, Nail gel polish
the manufacturers of gel lights and the gel itself had not joined forces, gel nail polish color set
not yet recognizing the need to precisely match the intensity of the light to the photoinitiators in the gel.Best gel nail polish
Nail techs and clients soon found out that ­using the wrong light or applying too much gel caused a burning sensation on the client’s fingertips.luxury nail gel
Additionally, education on gel application was limited, leaving nail techs in the dark about the product, and home-use ­systems were introduced around the same time, damaging the reputation of salon-use systems by ­association.Nail care
Nail gel

Safir

Naziv safir potiče od grčke reči koja označava plavu boju. Naziv safir nekada se koristilo za svo drago kamenje. Oko 1800. godine priznati su safir i rubin kao varijacije korunda. Od tada izraz ,,safir“ se koristio kako bi se opisali razni varijateti korunda. Druge boje su imale prilično konfuzna imena koja se više ne koriste, poput Orient peridot za zeleni safir, ili Orient topaz koji je označavao žuti.

Termin safir se primenjuje za sve boje korunda osim za srednje svetlu do tamno crvenu i ljubičastu boju. Za opisivanje određenog safira koristimo žutu, plavu, roze i druge boje pošto sama reč safir asocira kupce i znatare isključivo na plavu boju. Narandžasti safiri – losos boje su safiri sa Šri Lanke i nazivaju se ,, Padparadscha“ što u prevodu znači cvet lotusa, dok bezbojni safiri nose naziv Leuco-sapphire.

Najveća nalazišta safira nalaze se u Kambodži, Burmi, Montani (Amerika), Tanzaniji, i na Tajlandu. Plavu boju safirima daju primese gvožđa i titanijuma,a njihova količina utiče na intenzitet boje safira.

Najpopularnije i najtraženije boje su:

  • Marine blue
  • Royal blue (zagasito kobalt plavo)
  • Cornflower blue (kašmir plavo)

Ostale boje:

  • Žuti safir (obojen atomima gvožđa i aluminijuma)
  • Zeleni safir (prisustvo gvožđa)
  • Ljubičasti, roze ili narandžasti safir (prisustvo hroma i gvožđa)

Rubin

Rubin je dragi kamen, jedan od varijeteta minerala korunda i samo oni providno srednje do tamno crvene boje mogu se nazvati rubinom. Drago kamenje koje je svetle do izrazito svetlog crvenog tona nazivaju se pink safiri koji se mogu naći na različitim mestima na Zemlji ali se samo pod idealnim uslovima formiraju kao providni materijal. Lokacije glavnih nalazišta korunda se obično koriste kao različiti nazivi rubina, a to su: Burma, Tajland, Šri Lanka i Afrika. Naziv rubin potiče od latinske reči ,,rubber“ što u prevodu označava crvenu boju. Do 1800. godine, smatralo se da spinel i granat takođe pripadaju porodici korunda, a od tada pod korundima se podrazumevaju safiri i rubini. Iz tog razloga, mnogi najpoznatiji rubini sveta u suštini nisu rubini već spineli, kao naprimer dve britanske krune – ,,The Black Prince’s Ruby“ i ,,Timor Ruby“.

Veliki rubini su izuzetno retki, a najveći rubin, najboljeg kvaliteta ikada je pronađen u Burmi i teži 400 karata. Jedan od najpoznatijih rubina je ,,The Edward’s Ruby“ – 167 karata, nalazi se u Prirodnjačkom muzeju, u Londonu, kao i Rivsov zvezdani rubin – 137 karata koji se nalazi u Vašingtonu, Muzej Smitsonian.

Sama boja rubina zavisi od primesa tragova oksida hroma i varira od blago ružičaste do tamno ljubičaste i crvene. Najcenjenija i najtraženija boja rubina nosi naziv golubije-krv crveno i označava tamno crvenu boju sa blagim tragom ljubičaste boje i takvi rubini se mogu naći u Burmi. Rubini sa Šri Lanke su obično svetlo crvene i ružičaste, boje a na Tajlandu se mogu naću u crveno-braon i ljubičastoj boji.